1991-1992 akademik yılında Hacettepe Üniversitesi'nin yazı tabanlı ilk Internet servisi olan Gopher ve ardından Web hizmetlerini başlatan bölümümüz, o tarihten bu yana başka birçok ilke de imzasını atmıştır.
Bugün teknik anlamda üniversitemizin, çeşitliliği en fazla bilişim servisi bölümümüz tarafından verilmektedir. Bölümümüz ağ altyapısı, omurga olarak single-mode fiber kablolarla sağlanmaktadır. Bölümümüzün kampüs içine olan ana omurga bağlantısı 10 Gbps hızında olup, kampüsümüzün Internet ağına olan bağlantısı ise yine 10 Gbps kapasiteli bir hat ile UlakNet üzerinden gerçekleşmektedir.
Bölümümüzün Web sitesi bir veritabanı sistemine bağlı olarak çalışmakta, akademisyenlerimizin yaptıkları yayın, proje vb. çalışmalar sıklıkla güncellenebilmektedir. Ayrıca 2010-2011 akademik yılında faaliyete geçen Öğrenci Veritabanı Sistemi üzerinden öğrencilerimiz kendi hesap profillerini tanımlayabilmekte; ders ve labortatuvarlar bu sistem üzerinden duyurular yapabilmekte; referanslar dokümanlar, ödevler ve diğer çalışmalar iletilip toplanabilmekte ve sınav notları ilan edilebilmektedir.
Personelimiz tercihlerine göre güvenlik duvarı korumalı sanal IP ağında veya bu koruma olmadan gerçek IP ağında çalışabilmektedir. Bölümümüzde öğrencilerimiz için düzenlenen eğitim ve serbest zamanlı kullanıma yönelik 3 bilgisayar salonunda her biri gigabit Internet bağlantılı, güvenlik duvarı korumalı 130'un üzerinde yüksek performanslı bilgisayar bulunmaktadır.
Bölümümüz kendi virüs korumalı e-posta, web, veritabanı, ftp, dns, terminal servisleri, domain, streaming medya ve döküman paylaşımı için muhtelif sunucu ve sistemlere sahiptir. Bunlara ilaveten bazı araştırma laboratuvarlarımızın kendi Web ve veritabanı sistemlerini ayrıca işlettikleri sunucular da bulunmaktadır. Bölümümüz web ve e-posta hizmetleri kapsamında kendi ana adresine ek olarak URSI Türkiye ve HÜ Internet TV gibi diğer ilgili sitelere de sanal ev sahipliği yapmaktadır.
Şu anda tüm üniversitemize hizmet veren Hacettepe Internet TV projesi de bölümümüz tarafından kurulmuş ve yürütülmektedir. 2004 yılında kurulan IP tabanlı bu sistem, gerek üniversitemizden yapılan canlı yayınları, gerekse istendiği zaman izlenen video kütüphanesi ile şu anda üniversitemiz öğrenci ve personeli tarafından en çok kullanılan servislerden biri olmuştur. Sistem, IP TV'nin yaygın olmadığı zamanlarda özellikle yurt ve öğrenci evlerinde kalan öğrencilerimize de TV yayınlarını yüksek kalite ile izleme olanağını vermiştir. Şu anda ağırlıklı olarak üniversitemizin haftalık senato toplantılarının canlı yayınları ile konser, açılış vb. organizasyonların yayını sağlanmaktadır.
Bölümümüz üniversitemizde, öğrenci ve personelin kablosuz Internet servisi alabilmelerini sağlayan WiFi ağını tüm bina alanında vermeye başlayan ilk bölüm olmuştur. Şu anda ise tüm bina içi ve bahçe gibi dış mekanları da kapsayan EDUROAM IEEE 802.11ac uyumlu yüksek hızlı kablosuz Internet sistemi hizmet vermeye devam etmektedir.
Bölümümüz öğrencileri için Microsoft ve Google ile de iki ayrı anlaşma yapmış durumdadır. Tüm bölüm öğrencilerimiz Microsoft Imagine Premium (Azure) servisi üzerinden Microsoft işletim sistemleri dahil sayısız ticari ürüne ücretsiz olarak sahip olabilmektedirler. Google G-Suite anlaşmamızla ise yine tüm öğrencilerimize sınırsız kapasiteli Google hesapları açılmakta, bu hesaplar üzerinden bulut depolama ve e-posta dahil pek çok Google servisini öğrencilerimiz kapasite sınırı olmadan kullanabilmektedirler.
Bölümümüz sosyal medyayı da etkin bir şekilde kullanmaktadır. Bölümle ilgili duyuru ve haberler resmi Facebook ve Instagram kanallarımızdan verilirken, resmi Twitter hesabımız ise otomatize çalışmakta ve öğrenci bilgi sistemi üzerinde yapılan duyuruların bildirimlerini yapmaktadır. Ayrıca resmi YouTube kanalımız üzerinden de çeşitli etkinliklere ait videolar paylaşılmaktadır.
Üniversitemizde ve ülkemizde pek çok yeniliğin öncüsü durumunda olan olan bölümümüz bilişim servislerine her geçen dönem yeni projeler eklenmektedir.